A nagykőrösi zsidóság története

V. ZÁRSZÓ - TALPRAÁLLÁS 1945 UTÁN

A nagykőrösi zsinagóga belső falán elhelyezett mártírtáblára 414 nevet róttak a túlélők. E nevek fiatalokat, aggokat, özvegyeket, csecsemőket, teljes családok tagjait takarják.... mindannyiukat elpusztította a náci halálgépezet.

A megmenekültek számára a hazatérés nem volt egyszerű feladat: heteket, hónapokat vett igénybe 1945 nyarán és őszén.

Az élet azonban lassan újraindult. Az 1945. július 2-ától összeülő bizottság - amely az önálló iparosok, jogosítványosok igazolásával foglalkozott - már a hónap elején felvette névsorába Schillinger Ferenc elöljárósági tagot. Az 1945. évi demográfiai kimutatás már 1 házasságot is regisztrált a zsidó hitközség körében.

A hitközség azonnal újjászerveződött. A szervezett közösségi élet felélesztésében Rőmer Lajos, Klein Dezső, Winkler Mihály, a Benedek-família életben maradt sarjai, valamint Dr. Feldmájer György és felesége játszottak jelentős szerepet. Dr. Feldmájer György ügyvéd egészen haláláig, 1977-ig volt a helyi hitközség elnöke.

Tíz éven keresztül állandó kántort fizetett a hitközség; eleinte Steinberger Lajos (1953-ig), majd Goldstein Jenő személyében. Goldstein kántor 1957 júliusában, a nagy kivándorlási hullám idején hagyta el az országot. Innentől kezdve nincs állandó kántora a hitközségnek. Sokáig Goldstein Lajos Szegedről, majd Ingberg Miklós Szolnokról utazott alkalmanként Nagykőrösre, hogy ellássa a kántori teendőket. Jelenleg Köves Gyula tanár jár át Kecskemétről előimádkozni, aki tanítja is a városban élő zsidó fiatalokat.

A mai nagykőrösi zsidó közösség hozzávetőlegesen 48-50 főt számál, amely működteti zsinagógáját, karbantartja gyönyörűen gondozott temetőjét. A nagyobb ünnepek alkalmával, a többnyire Budapestről érkező rabbi vezette Istentiszteletre mindig megtelik a kőrösi zsidó templom. A hitközség jelenlegi elnöke Feldmájer Sándor.65

 

Tartalom Következő