Pesti Napló, 1937. február 21.

Hajmássy Ilona beszél arról, hogy pályáját mint görl kezdte

s ma már a bécsi Staatsoper tagja

Két évvel ezelőtt egy revolverlövés füstjén keresztül rajzolódott elénk egy özvegyen maradt szép fiatalasszonynak, Hajmássy Ilonának képe. Nagyon kevesen hallottak addig róla, amíg elindult a frissen ásott sírgödör felé férjének, dr. Szávozd Miklósnak koporsója. Hajmássy Ilona neve ezekben a napokban vált ismertté. Hajmássy Ilona hallgatott s egy szép napon eltünt Budapestről. Némelyek tudták róla, hogy leánykorában tagja volt az egyik budapesti operettszínház görlcsapatának. Voltak, akik arról is tudtak, hogy a fiatalasszony magyar mestereknél énekelni tanul, de mégis a meglepetés erejével hatott Budapesten az a hír, hogy Hajmássy Ilona a bécsi Volksoperben énekelt és utána a Staatsoper tagja lett, ahol a bécsi sajtó kritikusainak megállapítása szerint rendkívüli sikerrel mutatkozott be. Hajmássy Ilona most egy napra Budapestre érkezett, hogy fellépjen a Vígszínházban, a Vígszínház nyugdíjintézete tagjainak javára rendezett szombat éjszakai kabaréelőadásán. Csak néhány órát töltött Budapesten ez a nagyon érdekes arcú , szőke hajú, karcsú, fiatal operaénekesnő. Kevés olyan szerény, csendes, minden túlzástól irtózó színésznővel beszéltünk, mint amilyen Hajmássy Ilona. Mosolyog, amikor azt mondja:

- Hajmássy Ilona? ... Nem, az én igazi nevem: Hagymási Ilona, egy s-sel és y helyett i-vel... Az apám betűszedő volt addig, amíg házat és szőlőt vásároltam szüleimnek Nagykőrösön. Most ott gazdálkodnak és boldogok!...

- Gyermekkoromban Budapesten a Nefelejts utca 5. Számú laktunk egy földszinti, egyszoba-konyhás lakásban. Nagyon szegények voltunk és én varrni tanultam. Tizenötéves koromban varrónői oklevelet szereztem. Kitűnően varrtam, de én ettől a mesterségtől irtóztam. Álmaim voltak, teljesíthetetlen álmaim... Néha színházban voltam, bámultam a primadonnákat. - én is színésznő szerettem volna lenni!

- Alig múltam tizenötéves, amikor jelentkeztem a Király Színházban Lázár Ödön igazgatónál. Lázár Ödön rám nézett és megkérdezte: - Tud táncolni? Ezt feleltem: Semmit sem tudok, csak színésznő akarok lenni! Eleinte nem akart felvenni, de azután mégis bekerültem görlnek a Király Színházhoz. Egyszer előadás közben, amikor észrevette Tihanyi Vilmos főrendező, hogy a görlcsapatban halkan énekelek, rámkiáltott: Táncoljon kedves Ilona, tegyen a mit akar, csak - ne énekeljen!

- Egy esztendeig voltam görl a Király Színházban. Senki sem vett észre. Egy év után titokban énekórákra jártam dr. László Gézához és Revere Gyulához. Két évig tanultam náluk és azután férjhez mentem dr. Szávozd Miklóshoz. Már férjnél voltam, amikor az Operaházban jelentkeztem Radnai Miklós igazgatónál. Próbát énekeltem és hangom annyira tetszett Radnainak, hogy azonnal hajlandó volt ösztöndíjas tagnak szerződtetni, havi 60 pengő fizetéssel. Hiába kértem, hogy adjon valamivel több fizetést, nem adott. Közbejött férjem halála és én eltűntem Budapestről., Bécsbe mentem. Ott él Zádor Jenő, a komponista, aki régi jó barátom. Megkértem, hogy a Volksopernél vagy a Staatsopernél próbát énekelhessek. Zádor Jenő a Volksoper igazgatójához ajánlott be, aki meghallgatott és megbízott, hogy énekeljem el a Toscát. Elénekeltem. Olyan sikerem volt Puccini operájában, hogy Weingartner Félix havi 500 schilling fizetéssel azonnal szerződtetett a Staatsoperhez. Ennek most van két esztendeje. Két év óta vagyok tagja a bécsi Staatsopernek.

- A Jancsi és Juliskában, amelyben Jancsi szerepét Bokor Margit énekelte, én Juliskát énekeltem, a Koldusdiákban Bronislava, a Hegyek aljában Nuri, a Parasztbecsületben Lola, a Walkür-ben Helmwisege...

- Következő szerepek?

- Wollf Ferrarinak a Madonna ékszere című operájában Conchetta szerepe és valószínűleg már a jövő szezon elején a Bohéméletben Mimi.

- Eddig csak Bécsben énekelt?

- Csak Bécsben. Mielőtt elutaztam Bécsből, meghívást kaptam a nürnbergi Operaháztól, hogy első szerepkörre szerződjek oda.

- Elfogadja az ajánlatot?

- Lehetséges, hogy a bécsi Staatsoper mellett tíz-tizenöt estére terjedő vendégjátékot vállalok a nürnbergi Operaháznál.

- Hollywoodba még nem hívták?

- Ma este érkezik Budapestre Mr. Ricci, a hollywoodi Metro Goldwyn filmgyár igazgatója. Azért jön ide, hogy meghallgasson a Vígszínházban.

- Tudtunkkal Budapesten még nem énekelt a nyilvánosság előtt.

-De igen. Egyszer egy jótékonysági hangversenyen énekeltem egy dalt.

- Hallottuk, hogy fel fog lépni a Royal Színházban. Mikor és miben?

- Április 10. És 20. Között akarja kihozni a Vígszínház a Royal Színházban azt az operettet, amelynek szövegét Solt György, Szilágyi László és Kellér Andor írta, zenéjét György Pál komponálta. Ennek az operettnek fő női szerepét vállaltam, Szabolcs Ernő lesz a rendező.

- Gondol néha Bécsben is arra, hogy Budapestről indult el az útja? ... Eszébe jut még ez a város? Elszomorodik, könnyes a szeme. Halkan mondja.

- Nagyon sokat gondolok erre a városra. Elsőssorban azért, mert szívvel-lélekkel magyar vagyok, itt születtem Pesten... Itt voltam szegénységemben a legtöbbet szenvedő és legtöbbet szenvedő ember és ... itt voltam a legboldogabb is!

- A bécsi sikerek?

- Ezekre - bűszke vagyok! Különösen arra, hogy Weingartner és a Staatsoper mostani igazgatója, Kerber nagyon szeretnek.

Hajmássy Ilona

Következő