Nagykőrösi Híradó, 1938. május 31.

Június végén mutatják be Hajmássy Ilona első amerikai filmjét Nagykőrösön

A kíváncsi kőrösiek Kecskemétre is átjárnak megnézni a Rosaliet

Hajmássy Ilona, a világhírűvé lett nagykőrösi filmsztár első amerikai filmjét, amelynek budapesti bemutatójáról helyszíni riport jelent meg a Nagykőrösi Híradóban, - érthető kíváncsisággal várja a nagykőrösi moziközönség . A kíváncsiságnak arról a szokatlan méretéről, amit az egyik kecskeméti lap ír , - őszintén szólva még mi sem tudtunk, akik pedig a Hajmássy ügyet elég élénk figyelemmel kísérjük.

A kecskeméti lap írja "Kőrösiek inváziója Kecskeméten" cím alatt az alábbiakat

Elözönlötték a fürdőt és megnézték a moziban földijük, Hajmássy Ilona első filmjét. Nagykőröst hosszabb idő óta semmi sem érdekli jobban, mint a város szülöttjének, Hajmássy Ilonának a sorsa, akinek első amerikai filmjét most játssza a kecskeméti mozi. A kőrösiek a tegnapi bemutatóra tömegesen jöttek át. Nemcsak két zsúfolt autóbusz hozta őket, nagyon sokan jöttek vonaton és más közlekedési alkalmatosságokon is. Délután elözönlötték a gőzfürdőt, a moziban pedig áhítattal nézték kedvencük játékát, ami, főként kőrösi szemmel nézve, igen jó volt. A mozi után a szórakozó helyeken áradozva dicsérték színésznőjüket a kőrösiek, akiknek nagy száma városszerte feltűnést keltett. Mindenütt szívesen fogadták őket.

A nagykőrösi Uránia mozgószínház vezetőségének tájékoztatása szerint a Rosalie filmet Nagykőrösön június végén tűzik műsorra és Hajmássy Ilona most készülő igazi nagy filmjére a Balalajkára is meg van már a kikötése a nagykőrösi mozinak.

A Hajmássy Ilona iránt annyira hűséges nagykőrösi közönséget meg akarjuk óvni a csalódástól, amikor újra megemlítjük, hogy a Rosalie csak próbafilmje a nagykőrösi filmsztárnak. Ennek a filmnek nem vezető, hanem csak harmadik szerepébe mindjárt Amerikába érkezése utáni napokban minden előkészület nélkül kellett beugrania kényszerből Hajmássy Ilonának, mert a már akkor készülő darab felvételei alatt a gyár egy másik művésznőjétől váratlanul elvették ezt a szerepet, hogy mintegy próbaképpen játssza el ő.

A nemzetközi filmkritika teljes elismeréssel fogadta Hajmássy Ilonát ebben a nem elsőrendű szerepében is, ahol hangjával és szépségével a Rosalie egyik nagy jelenetében arat sokat ígérő sikert.

Hajmássy Ilona

Következő