Nagykőrösi Híradó, 1937. szeptember 26.

"Még álmomban is disznókarajt és száraz kolbászt

látok kőrösi uborkával"

írja Hajmássy Ilona Hollywoodból

A Kölcsey utcai Hajmássy porta szép zöldre festett kapujában hangos csaholással ugrik rám a legfiatalabb hollywoodi filmsztár reménység fehérszőrű, árván maradt Bundása. Hajmássy néni éppen krumplit pucol az ámbituson, a papa az ananász lugast metszegeti, mikor belépek ezzel a kérdéssel:

- Mi újság Hollywoodban?

Mert a vizeskert csendes vakközében, itt Nagykőrösön a Kölcsey utca 19/a szám alatt meg lehet érdeklődni, hogy mi a legfrissebb hír a világ filmbábelében.

- Nem tudja megszokni a kosztot szegény Ilusom - sóhajt nagyot Hajmássy néni. - Írtam is neki, hogy ne engedd magad fiam annyit masszírozni, vigyázz magadra nagyon, nehogy beteg légy.

Beletemetkezem a levelek közé, amit a legszőkébb kőrösi filmprimadonna így ad fel most már a Metro Goldwyn Mayer cég végleges akaratából: Lona Massy, (I-lona Haj-massy!). Először úgy volt, hogy Lona Manders lesz a neve.

- Drága jó szüleim - írja többek között - holnap kezdik forgatni a filmemet, amelyben előbb grófkisasszonyt, aztán cigánylányt alakítok. Gyönyörű fekete selyem jelmezt kaptam... Nagyon boldog, mert a hangfelvételek is kitűnően sikerültek, előbb gramofonra vették fel a hangomat. Mindenki nagyon szeret, úgyszólván a tenyerén hord, csak a koszttal nem tudunk nővéremmel, Dodóval megbarátkozni.

Ha éhen nem halok a gyár előírt receptjeitől, még híres sztár lehet belőlem.

- Dodó a múltkor csinált jó sertés karajt zsírban sült krumplival és ecetes uborkával. Azóta sem lakhattam jól. Ha 5 dekát hízok, már rohan hozzám a masszőr, rám ken 8 kiló kenőcsöt és lemasszírozza.

- Itt közöljük a hollywoodi fogyókúra receptjét Hajmássy Ilona leveléből. Jó étvágyat kívánunk hozzá hölgyolvasóinknak: Reggel narancslé vagy tej és egy szem szilva. Délben: Banán, alma, kétszersült, narancslé. Este: zeller levél vagy petrezselyem zöldje és egy karaláb. Csoda ha ezekután így ír:

- "Még álmomban is disznókarajt és szárazkolbászt látok kőrösi uborkával, jó erős zöldpaprikával"...

- "Álmunkban mindég otthon vagyunk és majdnem mindég egyet álmodunk. Lakásunk gyönyörű, a déli villanegyed legszebb pontján. 75 dollár a havi bére. Reggel 6 órától a Stúdióban vagyok este 8-ig, 9-ig. Utána pihenés vagy mozi, vagy néha egy kis autó kirándulás. Vettem autót, mert az ötszobás lakást, autót az életmódot a gyár előírja. Lakásomnál szebbet már kívánni sem lehet. Néger szobalányomat most elküldöm, mert olyan lusta, mint a kutya. Se cipőt nem akart pucolni, se parkettot. Csak ott takarított, ahol a papok táncolnak. Nekem kellett Dodóval, holtfáradtan utánanézni a takarításnak, ha hazajöttünk a Stúdióból. Kár volt a 30 dollár bérért. De ezentúl spórolni fogunk..

." Budapest ez évi színházi évadjának legnagyobb sikert aratott énekesnője - akit a kőrösi publikum utoljára a református biblia kör délutánján láthatott - tehát már Hollywoodban filmezik. Ez a film előreláthatólag jövő márciusában kerül piacra, akkor dől el, tetszik-e a világ nyilvánosságának Lona Massy játéka, hangja, játéka? Ha nem tetszik, akkor is megérte. Az sem olyan nagy tragédia. Visszajöttek onnan már nagyobb nevek is üres tarisznyával. Visszajött onnan már Zilahy Lajos és Shaw Bernát is, hogy mást ne is említsünk. Minden esetre bíztató körülmény, hogy a Metro egyik igazgatója, a "nagy" Mayer Karlsbadban azt mondta Egyed Zoltánnak, - "Greta Garbo-i karriert jósolok neki..."

Neki legyen igaza.

Még álljon itt egy sor Hajmássy Ilona leveléből: "Minden nagyon szép itt, nagyon jó itt, csak azok a majom férfiak ne volnának úgy belém "pistulva"...

Oh azok a majom férfiak! Úgy látszik Hollywoodban sincs semmi új a Jupiter lámpák alatt...

Kmetykó Zoltán

Hajmássy Ilona

Következő